17 februara, 2020

Najava

5Gtalks u epizodi „Regulatorni okvir za infrastrukturu Srbije budućnosti“

5Gtalks i ICT HUB vas pozivaju na četvrti događaj iz 5Gtalks serije koji će se održati online, preko Zoom platforme, 10.6.2020. U 16:00.

Prijavite se na LINKU.

Tema nove epizode je regulatorni okvir koji je neophodan kako bismo postavili kvalitetnu strategiju i akcioni plan za razvoj IKT infrastrukture kao preduslova za razvoj novih servisa i poslovnih modela, pre svega sa fokusom na 5G mrežu.

Kroz panel diskusiju razgovaraćemo o tome na koji način je potrebno prilikom uvođenja novih tehnologija zaštiti zdravlje, životnu sredinu, obezbediti fer konkurenciju i sigurnost i privatnost građana.

Ova tema je posebno značajna jer je IKT infrastruktura neophodna za napredne servise koji mogu da obezbede jednake uslove za sve u obrazovanju, pristupu zdravstenoj nezi i profesijama budućnosti, što je vizija Srbije budućnosti za koju se 5Gtalks zalaže.

Gosti 5Gtalks panela su:

Irini Reljin, Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, MTT
Dragana Ilić, Šefica Jedinice za konkurentnost i digitalizaciju, NALED
Zoran Branković, Rukovodilac Službe za radiokomunikacije, RATEL

Panel diskusiju vodiće Nataša Kažić i Natali Delić, konsultanti za razvoj poslovanja i suosnivači 5Gtalks.


5Gtalks u epizodi „Budućnost poslova i veština“

5Gtalks i ICT HUB vas pozivaju na treći događaj iz 5Gtalks serije koji će se održati online, preko Zoom platforme 7.5.2020. u 16:30.

Prijavite se na LINKU.

5Gtalks nastavlja sa svojom misijom multidisciplinarne i multimedijalne platforme za razgovor koja se bavi tehnološkim, ekonomskim i sociološkim aspektima i uticajima novih tehnologija čije će omasovljenje omogućiti uvođenje 5G mreže.

U novoj epizodi 5Gtalks bavimo se sociološkim, antropološkim ali i psihološkim efektima novih tehnologija i servisa na ljude u privatnom i poslovnom okruženju.

Pandemija koronavirusa i novi uslovi života i rada su se nametnuli kao akcelerator svih tih promena i vode nas još brže ka Društvu 5.0. Jedan od socio-ekonomskih efekata koji se već nazire od koga svi strahujemo je masovna nezaposlenost koja će uslediti kao posledica recesije koja će zahvatiti globalnu ekonomiju nakon pandemije. Ova činjenica i dodatna zabrinutost se kumulativno sabiraju sa već postojećim strahovima od masovne nezaposlenosti koju će prouzrokovati usvajanje naprednih tehnologija kao što je automatizacija, veštačka inteligencija, robotizacija industrija, virtuelna i augmentovana realnost, itd. Očekuje se da će nestati čitave industrije i samim tim sva zaposlenost koju one nose. Strah i neizvesnost vladaju celokupnim globalnim tržištem rada.

Ipak, i mnoge nove profesije će nastati, a već sada postoje nove prakse koje možemo usvojiti kako bismo sprečili najgore scenarije. Spremnost da brzo učimo, nove metodologije rada, promene poslovnih strategija i modela, kao i novi pravci u obaveznoj i profesionalnoj edukaciji nam mogu pomoći da izgradimo nove veštine koje će omogućiti da zaštitimo kompanije od negativnih uticaja i da sačuvamo i stvorimo nova radna mesta. 

O tome zašto svet neće više biti isti posle korona virusa i koja će biti nova normala za sve nas vaši domaćini Nataša Kažić, Kosta Andrić i Natali Delić razgovaraće sa gostima:

Tomislav Longinović, pisac, klinički psiholog i profesor slavistike i književnosti na Univerzitetu Wisconsin – Madyson
Srđan Janićijević, CEO i osnivač Mokrogorske škole menadžment
Jasmina Nikolić, CEO Agile Humans 
Krstinja Šćepanović, Executive HR Direktor OTP Banke


5Gtalks u epizodi „Tehnologijom protiv korone: pametni gradovi“

5Gtalks i ICT HUB vas pozivaju na drugi događaj iz 5Gtalks serije koji će se održati online, preko Zoom platforme 9.4.2020. u 16:00.

Prijavite se na LINKU.

U okolnostima pandemije koronavirusa, značaj telekomunikacijske infrastrukture i tehnologije se pokazao kao presudan za održanje poslovnih aktivnosti, obrazovnog sistema, socijalnog života i mentalnog zdravlja. Webinari, video konferencije i školstvo na daljinu postaju nova norma, a virtuelna kafa novi trend. Messaging i streaming servisi i razne platforme za konferencije i učenje na daljinu su alati koji omogućavaju neometan nastavak dnevnih aktivnosti svih generacija a kritična situacija primorava biznise da čitave call centre i tehničke podrške postavljaju u distribuiranom okruženju, što je mnogim kompanijama od banaka do telekom operatera do juče bilo nezamislivo.

Zbog svega što nam se trenutno dešava, primorani smo na brzu reakciju i prilagođavanje, kako bismo smanjili negativne posledice pandemije na ekonomiju i socijalni i zdravstveni sistem. Tehnologija nam je u tome veliki saveznik. 3D printerima već štampamo zaštitnu opremu, a veštačka inteligencija se koristi u pokušaju da se obuzda epidemija i da se pronađe lek.

Sve više je primera i ideja kako IoT tehnologija može da pomogne u vanrednim okolnostima, a potrebe za većim protocima, kvalitetnijim mrežama i naprednijim servisima su sve veće zbog rada i života od kuće, što upravo vodi u smeru sve veće potrebe za uvođenjem sledeće generacije mobilne mreže, 5G mreže.

U isto vreme, svedoci smo sve prisutnijeg nepoverenja dela javnosti prema 5G mrežama. Kontraverzni stavovi o prikrivenoj štetnosti ove tehnologije i „tajnim planovima“ iza njenog uvođenja se na socijalnim medijima ovih dana viralno šire brzinom svetlosti, izazivajući strah i skepticizam. U prethodnim nedeljama, 5G tehnologija je čak optuživana i da je upravo ona glavni uzrok izbijanja zaraze.

5Gtalks je upravo mesto gde želimo da adresiramo i ovakve stavove i argumentovano razgovaramo o svim aspektima uvođenja novih tehnologija i njihovom uticaju na život ljudi.
Jedno je sigurno: svet posle pandemije više neće biti isti i potrebno je da se ubrzano pripremamo za novi talas digitalizacije i tehnološkog napretka.

Na koji način nam dalje inovacije u smeru 5G tehnologija i razvoj pametnih gradova mogu pomoći u budućnosti, ne samo u vanrednim okolnostima već i u unapređenju kvaliteta života i životne sredine, u drugoj epizodi 5Gtalks razgovaramo sa gostima:

Zorica Grba, Delivery manager Huawei – šta je sve potrebno da bi se izgradilo jedno smart city rešenje, koji su trendovi pametnih gradova u Kini i koje napredne servise nude građanima?

Diana Gligorijević, suvlasnik i član UO TeleGroup sistema: Od pametnih saobraćajnica do pametnih gradova

Milan Bosnić, COO, Strawberry energy: koja je vizija i strategija Strawberry energy u pogledu razvoja smart urban furniture i koji su trendovi u svetu?

Slobodan Marković, Technical Advisor/Digital Governance at United Nations Development Programme (UNDP): Kako nove tehnologije doprinose razvoju društva i mogu da pomognu u borbi sa pandemijama?


5Gtalks: Pametni gradovi

Nova epizoda 5Gtalks održaće se u ICT HUBu 2.4. a pričaćemo o pametnim gradovima. Uskoro više informacija…


Lansiranje 5Gtalks platforme: Uvod u 5G

Sa nezaustavljivim napretkom novih tehnologija, sve češće se razgovara o 5G – novoj generaciji mobilne telefonije koja će nam otvoriti vrata za do sada neverovatne brzine prenosa i gotovo instantno povezivanje (tzv. latency polazi čak od 8ms).

Transformativni potencijal ovakve mreže će se vrlo brzo pokazati kroz sve industrije i dodatno će ubrzati razvoj ostalih tehnologija, poput Interneta stvari (IoT), Data Science i veštačke inteligencije, virtuelne realnosti i mnogih drugih.

Šta je zapravo 5G, kako funkcioniše, šta nam donosi, koje će implikacije to imati na biznis, kada možemo očekivati zvanično lansiranje u Srbiji, i šta možete očekivati od naše nove platforme 5G Talks?

Na sva ova pitanja pokušaćemo da vam odgovorimo na prvom kick-off događaju platforme 5G Talks,  20. Februara 2020. u ICT Hub-u (Kralja Milana 10) sa gostima 5Gtalks panela:

  • Prof.dr. Aleksandar Nešković, šef Katedre za telekomunikacije, Elektrotehnički fakultet uBeogradu
  • Milan Simić, glavni izvršni direktor, Enetel Solutions
  • Kosta Andrić, izvršni direktor, Centar za inovacije i tehnološko preduzetništvo