28 januara, 2020

Društvo 5.0

Tehnološke revolucije su kroz istoriju omogućile ekonomske i drustvene skokove koji su obeležili razvoj čovečanstva.

Primitivna društva sakupljača i lovaca su bili prvi stepen razvoja društva dok je era poljoprivrede stvorila uslove za društvo 2.0. Prva industrijska revolucija je omogućila treći stepen razvoja, dok su informacione tehnologije i internet krajem prošlog milenijuma pokrenule treću industrijsku revoluciju i društvo 4.0. 

Nakon samo dvadesetak godina ulazimo već u četvrtu industrijsku revoluciju, ciklusi tehnologije se dramatično skraćuju i naredni tehnološki quantum leap se već nazire.

5G tehnologija će omogućiti nezapamćeno zbližavanje a u nekim slučajevima i konvergenciju izmedju fizičkog i sajber prostora i to će proizvesti korenite promene industrije, modela poslovanja ali i društvenog okvira. Sa jedne strane će robotizacija i automatizacija uzdrmati tržište rada na svakom mogućem nivou i doneće nove individualne i kolektivne vrednosti. Sa druge strane nova tehnologija je ujedno i jedinstvena prilika da izgradimo pravednije, povezanije, zdravije, inkluzivnije i kreativnije društvo u kome svako može da se razvija i živi kvalitetniji i srećniji život.

Novi nivo kompleksnosti i visok nivo radikalnih inovacija koje će uslediti zahtevaju novi kolaborativni, agilni i multidisciplinarni način rada koji uključuje mnogo različitih aktera, od industrije do startapa i državnih institucija.

Naša je misija da kreiramo lokalni 5G ekosistem i otvorimo dijalog na temu 5G i srodnih i komplementarnih tehnologija koje će uticati na stvaranje novog naprednog društva 5.0.

Kako bismo u tome uspeli moramo razgovarati, saradjivati, deliti znanje i postavljati prava pitanja, definisati novu etiku i regulatorne okvire koji će omogućiti da se izbegnu zloupotrebe ove moćne tehnologije kako bi se zaštitili pojedinci na putu ka progresu.